Bore out therapie Zwolle

Burnout therapie Zwolle

Behandeling van (dreigende) bore out

Zo kan je plots thuis zitten met een bore out. Een bore out lijkt de andere kant te zijn van een burn out, maar geeft wel een zelfde soort klachten en symptomen.

Klachten die je onder andere kan ervaren zijn oververmoeidheid, slapeloosheid, onrust, hoofdpijn, eetproblemen, frustratie, irritatie, depressie, laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen. Het verschil zit hem in het ontstaan van de klachten.

Bij een burn out is er meestal sprake van jarenlange overbelasting en roofbouw op jezelf, terwijl een bore out veelal te maken heeft met onderbelasting en werken onder je niveau.

Een bore out begint vaak met verveling op je werk en tijden lang doelloos rondhangen. Het werk kan te makkelijk zijn, dus ga je het over meerdere dagen uitsmeren. Hierdoor lijkt het dat je flink wat werk verzet, maar ondertussen ben je bezig met andere dingen.

De verveling en ook het eventuele doen alsof je veel werkt brengt steeds meer stress in je leven. Vanzelfsprekend komt er vaak een flink portie schaamte of gevoel van tekortschieten bij.


Bore out

Wat kan je er aan doen?

Als de stress en klachten van een bore out nog in een begin stadium zitten, dan helpt het vaak om een gesprek met je leidinggevende te voeren. Een gesprek over meer uitdaging in je werk ervaren of het krijgen van meer verantwoordelijkheden.

Door het leveren van een prestatie vergroot je gevoel van welbevinden. Je kan ook de uitdaging aangaan om je voor een cursus of opleiding in te schrijven. Door zelfontwikkeling kan je kwaliteiten ontdekken of vergroten.

Als mensen in psychotherapie gaan, dan zijn de klachten en stress vaak al groter geworden of ze zijn zelfs al ziek gemeld. Het is dan zaak om eerst de stress te verminderen en vervolgens bezig te gaan met het ontdekken van wat je drijfveren zijn. Tijdens de therapie is ook het ontwikkelen van je kwaliteiten een belangrijk item.

Door het zien en vergroten van je kwaliteiten kan je bijvoorbeeld een laag zelfbeeld of onzekerheid aanpakken om je zelfvertrouwen vergroten. Verder kan een (verborgen) trauma opspelen, die we gericht kunnen verwerken.

Heb je last van bore out?

Edwin
Geregistreerd bij VIT en RBCZ

Neem contact op