Ademtherapie

Ademtherapie Zwolle

Ademhaling voor meer gezondheid?!

Wat heeft (verborgen) chronische hyperventilatie met gezondheid te maken? Arts en onderzoeker Buteyko is tijdens zijn studie geneeskunde al gefascineerd naar de effecten van ademhaling op de gezondheid. Als hoofd van een laboratorium heeft hij 10 jaar lang – samen met zijn team medische specialisten – wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen ademhaling en gezondheid.

Waar helpt het bij

Buteyko ontdekte dat een verkeerde (te diepe) ademhaling ziekten veroorzaakt of klachten als ongefundeerde angsten, zenuwachtigheid, depressies, slapeloosheid, stress, concentratieproblemen, chronische vermoeidheid, snurken, hyperventilatie, allergie, hooikoorts, astma, eczeem, constipatie, diarree, hoge bloeddruk, angina pectoris, maagzuur, hoesten, verstopte neus, sinusitis, verlaagde weerstand, spierkrampen.

Hij weet maar liefst een lijst van 150 ziektes te verbinden aan een verkeerde ademhaling. Hij noemt een verkeerde ademhaling ‘(verborgen) chronische hyperventilatie’. Chronische hyperventilatie heeft invloed op ziektes en klachten rondom luchtwegen, hart &bloedcirculatie, hersenen (zenuwstelsel), spieren, immuunsysteem, slapen, huid, spijsvertering en darmen.


Ademtherapie

Wat gebeurt er in je lichaam?

Chronische hyperventilatie zorgt voor 3 belangrijke veranderingen:

1) Minder energie voor je spieren, organen en zenuwstelsel, omdat jouw bloed minder zuurstof afgeeft aan je cellen.
2) Verkrampingen van glad-spierweefsel, die de holtes in je lichaam omgeven. De holtes zijn bijvoorbeeld darmen, longen, maag, maar ook rond je slagaders en haarvaten.
3) De zuurtegraad (pH-waarde) van je bloed verandert. Dit proces zorgt ervoor dat er een verminderde werking of uitwisseling is van hormonen, mineralen, enzymen en vitaminen.

Gevolgen en oplossing verkeerde ademhaling

Buteyko heeft in 10 jaar tijd meer dan 1000 patiënten met astma, hoge bloeddruk en angina, genezen. Hij heeft – als hoofd van het laboratorium – 200 artsen opgeleid. De Buteyko methode wordt nog steeds via zijn leerlingen doorgegeven, wat leidt tot klachtenvermindering bij verschillende ziekten of het wordt zelfs klachtenvrij.

Opnieuw leren ademhalen

De Buteyko methode kan als onderdeel van een integratieve psychotherapie -traject worden ingezet. Je leert onder andere (kleine) oefeningen die je meerdere malen per dag doet en een persoonlijke meetmethode. Door het meten zie je dat je vorderingen maakt met je oefeningen en jouw ademhaling verbetert. Met het verbeteren van je ademhaling ben je fitter en vitaler, zodoende kan je je medicatie afbouwen/verminderen. Dit doe je altijd in overleg met je behandelend arts.

Als het bovenstaande voor jou herkenbaar is en (deels) van toepassing is, neem dan contact met mij op voor meer informatie. We kunnen snel een afspraak maken voor een individueel traject of een groepscursus.

Edwin
Geregistreerd bij VIT en RBCZ

Neem contact op